fredag, april 10, 2015

stundande filmhelg

Välkomna till en spännande filmhelg som vi inleder med den Oscarvinnande filmen Still Alice som berör den hemska sjukdomen Alzheimers. Skådespelerskan Julianne Moore vann oscar för bästa kvinnliga huvudroll.
Vi har därför bjudit in Emmabodas demensanhörigförening till oss för att informera om sjukdomen som drabbar både den enskilde men också dom anhöriga. På plats finns även personal från Algutsboda serviceområdes gruppboende för demenssjuka. Därför börjar vi kl 18.00 på fredag.


























Alice Howland är lyckligt gift med tre vuxna barn och ett hus på the Cape. Hon är en hyllad Harvard-professor på höjden av sin karriär när hon plötsligt märker en glömska som sakta kryper sig på henne. I takt med att förvirringen börjar skymma hennes tänkande och hennes minne börjar svika får hon en förödande diagnos: tidigt stadium av Alzheimers sjukdom. Som den oberoende kvinna hon är kämpar Alice med att behålla sin livsstil och leva i nuet, trots att hennes personliga jag långsamt skalas bort. STILL ALICE bygger på romanen Fortfarande Alice av Lisa Genova.

I rollerna:
Kristen Stewart, Julianne Moore, Kate Bosworth, Hunter Parrish, Alec Baldwin m.fl.

Regi - Richard Glatzer & Wash Westmoreland
Speltid - 101 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Barntillåten
Originaltitel - Still Alice
Premiärdatum - 2015-03-20




























Jerry Hickman är en fabriksarbetare med extremt positiv inställning till världen. Han är också svårt psykiskt sjuk och undviker att ta sin medicin så han kan leva kvar i sin egen vackra värld där hans katt och hund pratar med honom, vilket får förödande konsekvenser för omgivningen. När han av misstag mördar sin kollega, som han också varit lite kär i, försöker hans uppkäftiga katt övertala honom att bli seriemördare medan hunden argumenterar emot och försäkrar Jerry om att han fortfarande är god. Jerry börjar motvilligt ta sin medicin och får korta stunder i verkligheten där han ser att hans liv är långt med våldsamt och hemskt än han någonsin kunnat ana.

I rollerna:
Ryan Reynolds, Gemma Arterton, Anna Kendrick, Jacki Weaver, Adi Shankar

Regi - Marjane Satrapi
Speltid - 107 min
Genre - Thriller, Komedi
Åldersgräns - Från 15 år
Originaltitel - The Voices
Premiärdatum - 2015-03-27




























SELMA är berättelsen om Dr Martin Luther King Jr:s historiska kamp om rösträtt för afroamerikaner - en farlig och skrämmande kampanj som kulminerade i den episka marschen från Selma till Montgomery, Alabama. Marschen vände den amerikanska opinionen och övertalade president Johnson att år 1965 införa The Voting Rights Act. 2015 är det 50 år sedan detta avgörande ögonblick utspelade sig i medborgarrättsrörelsen.

I rollerna:
David Oyelowo, Cuba Gooding Jr., Tim Roth, Giovanni Ribisi, Carmen Ejogo, Martin Sheen, Tom Wilkinson, Oprah Winfrey, Dylan Baker

Regi - Ava DuVernay
Speltid - 127 min
Genre - Drama, Verklighetsbaserad
Åldersgräns - Från 15 år
Originaltitel - Selma
Premiärdatum - 2015-03-06

Inga kommentarer: