tisdag, november 24, 2015

En svart dag för människor på flykt

För människor på flykt har Sverige varit ett ljus i mörkret den här hösten. Men idag väljer regeringen att släcka det. Det är dramatiska förslag som regeringen presenterar. De innebär att människor på flykt hindras från att ta sig till Sverige för att söka asyl. Av de som ändå lyckas ta sig hit kommer färre få stanna, och dessutom med otrygga tillfälliga uppehållstillstånd, säger Jonas Sjöstedt.

Regeringen väljer nu att göra just det Sverige har kritiserat andra länder för att göra. Istället för att pressa övriga EU att ta sitt ansvar väljer regeringen att sätta press på de människor som flyr för sina liv. Regeringen tror att flera länder kommer ta emot om Sverige stänger sin dörr mot flyktingar. Vi tror att det är tvärt om – nu kommer allt flera länder följa i Sveriges fotspår och stänga sina gränser.

De som drabbas är människor på flykt. Det kan Vänsterpartiet aldrig acceptera. Sverige borde istället sätta press på övriga medlemsländer genom att vägra betala sin medlemsavgift tills alla tar sitt ansvar. Regeringens fokus borde ligga på att stötta kommunerna att klara mottagandet genom ekonomiskt stöd och praktiska regelförändringar, samtidigt som vi behöver investera i att bygga Sverige större, säger Sjöstedt.

Inga kommentarer: