tisdag, januari 26, 2016

Smyckeslagen – en skam för Danmark

I dag väntas danska Folketinget rösta igenom den så kallade ”Smyckeslagen” , som bland annat ger danska myndigheter rätt att beslagta halsband, manschettknappar och andra värdesaker över ett visst värde från asylsökande för att betala för deras uppehälle.
– Lagstiftningen som idag antas i Danmark är skamlig. Förslaget om att beslagta flyktingars tillhörigheter ekar av den mörka historia som Europa lovat att aldrig glömma, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson, V.

Runt hela världen har kritiken varit intensiv mot den nya danska lagstiftningen som innehåller 34 punkter med vilka danska regeringen vill strama åt migrationspolitiken, och man gör ingen hemlighet av att det handlar om att få asylsökande att hålla sig borta från Danmark. Det mest kontroversiella förslaget gäller rätten att beslagta asylsökandes värdesaker. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter har kallat förslaget ondsint men den danska regeringen och migrationsminister Inger Stöjberg har vidhållit att man inte ska få gratis hjälp om man kan klara sig själv och i Folketinget har förslaget stöd av en bred majoritet.
– Det race mot botten som nu pågår i Europa måste få ett slut. Istället för att tävla i att skrämma bort skyddsbehövande människor så borde de nordiska länderna samarbeta för att upprätthålla asylrätten och gemensamt bete sig anständigt, säger Christina Höj Larsen.

Inga kommentarer: