måndag, augusti 22, 2016

Danmark vann guldet i herrhandbollen och USA tog sista guldet i herrbasketen

Det rasslade rejält i den amerikanska basketmaskinen. Då trampade Kevin Durant på gasen, satte totalt 30 poäng och körde nästan på egen hand ifrån Serbien.
OS-finalen slutade med utklassningssiffror 96-66. Till skillnad från i London för fyra, då stjärnor som LeBron James och Kobe Bryant lekte hem ett enkelt OS-guld till USA, har det gått lite trögare för USA i Rio de Janeiro. Laget har fått slita ihop vissa av sina segrar, som mot Serbien i gruppspelet då den amerikanska vinstmarginalen bara blev tre poäng. Men en spelare har burit hela "Dream Team" på sina axlar - Kevin Durant, som med marginal har haft mest speltid i laget, och har gjort nästan 20 poäng per match i snitt. I finalen var det den 27-årige Golden State-spelaren som dominerade ännu en gång. Serbien fick visserligen en kanonstart av OS-finalen, ledde ett bra tag i den första perioden och såg ett litet tag ut att kunna ställa till med en superskräll. Men när Kevin Durant väl fick upp farten på drömteamet var alla serbiska gulddrömmar körda. Durant, som var med och tog guld även i London för fyra år sedan, stannade på 30 poäng i matchen och fick till slut vila lite i sista perioden, när avgående förbundskaptenen Mike Krzyzewski, som nu fört USA till tre raka OS-guld, valde att lufta bänkspelarna och talande nog kom Serbien ikapp lite men inte närmare än till just 30 poäng. USA:s herrlag har vunnit 15 av 19 OS-guld sedan basketen togs in på OS-programmet 1936. Laget har dessutom ett silver och två brons, vilket innebär att USA bara missat OS-medalj en enda gång hittills. Och det var 1980 då USA bojkottade Moskva-OS.

De senaste OS-finalerna:
Rio de Janeiro 2016: USA-Serbien 96-66.
London 2012: USA-Spanien 107-100.
Peking 2008: USA-Spanien 118-107.
Aten 2004: Argentina-Italien 84-69. (USA tog brons).
Sydney 2000: USA-Frankrike 85-75.

De dubbla regerande OS-mästarna Frankrike var storfavoriter inför finalen. Danmark har aldrig tidigare tagit medalj i OS på herrsidan (även om damerna har tre guld och två brons), medan Frankrike de senaste åren radat upp mästerskapsmedaljer. De två senaste stora finalerna som länderna mötts i - VM 2011 och EM 2014 - har också slutat med franska segrar. Frankrike började också med störst självförtroende, rullade på med sitt fina växelspel men fick aldrig riktigt något grepp om matchen. Danskarna var ettriga och sylvassa i de lägen de fick. Långhårige stjärnan Mikkel Hansen, till vardags lagkamrat med flera av de franska stjärnorna i Paris Saint-Germain, ledde laget framåt och stod för åtta mål och fyra målgivande framspelningar. Danmark gick upp i en femmålsledning i andra halvleken. Frankrike närmade sig på slutet, men danskarna lyckades hålla undan. Finalen får en sur eftersmak även för svensk del. Guldet innebär att Danmark med två guld, sex silver och sju brons passerar Sverige i medaljligan och blir bästa nordiska nation i Rio de Janeiro - en titel Sverige såg ut att knipa efter Jenny Rissveds guld i mountainbike. Det blev tyskt brons i herrarnas handbollsturnering. Detta efter att Tyskland slaget Polen i bronsmatchen med 25-31. Efteråt så var det vilda segerjubel från det svartklädda landslaget

hemmanationen Brasilien slog Italien i herrarnas volleybollfinal med 3-0 i set. Det verkar ha varit en ojämnmatch match om man ser till seten men bakom siffrorna var samtliga tre set stenhårda. 25-22, 28-26 och 26-24. Bronset tog USA när dom slog Ryssland med 3-2 efter att ha vänt ett 0-2 underläge.

Brottningen bjöd på några minst sagt häpnadsväckande scener under OS avslutande dag. Två tränare tog av sig sina kläderna i protest mot matchens sista domslut. I bronsmatchen av herrarnas 65-kilosklass sprang Mandakhnaran Ganzorig runt i på mattan i tron om att han precis hade bärgat en bronspeng. Men vad de inte visste var att domarna delade ut en sen straffpoäng som gav Ganzorigs kazakiske motståndare Ikhtiyar Navruzov segern med minsta möjliga marginal (8-7). Beslutet gjorde den mongoliska tränarduon så vansinniga att de började slita av sig kläderna och kasta plaggen på mattan. Funktionärer försökte febrilt stoppa upploppet - dock utan framgång. Det hela slutade med att en av dem stod i bar överkropp och den andre i kalsonger. Samtidigt låg Mandakhnaran Ganzorig utslagen på mattan, gråtandes, över en missad OS-medalj. Det hela slutade med att tränarna fick eskorteras från arenan med hjälp av säkerhetsvakter.



Inga kommentarer: