måndag, augusti 08, 2016

Guld och silver till Sverige

Hon hade tagit 44 medaljer i VM och EM-sammanhang där hälften har varit guld. Men något har saknats i Sarah Sjöströms karriär, nämligen en OS-medalj.
Men natten till måndagen den 8 augusti tog hon äntligen hem den ädlaste medaljen av de alla när hon vann guldet på favoritdistansen 100 meter fjäril i Rio. I semifinalen slog hon till med ett nytt olympiskt rekord med tiden 55.84. När det väl var dags 03.03 för finalen fick Sjöström en bra start där hon tog kommandot direkt och efter halva distansen ledde hon på 26.01. På de sista 50 meterna var det sedan aldrig något snack och hon vann helt överlägset på den nya världsrekordtiden 55.48. En putsning av sitt egna rekord från VM förra året med 16 hundradelar. Sarah blev därmed sjunde svenska simmare genom tiderna att ta hem ett OS-guld och första svenska kvinna i historien att vinna guld. Det finns dessutom fler chanser till guld. Sjöström ska även simma 200 meter frisim, 100 meter frisim och 50 meter frisim. Tvåa blev kanadensiskan Penny Oleksiak som var nästan en hel sekund efter Sjöström. Trea blev amerikanskan Dana Vollmer.

Under gårdagen bjöd herrarnas linjelopp på stor dramatik och idag var det dags igen. Denna gång var det damernas tur och det var med stor svensk prägel.
Emma Johansson var en av favoriterna och efter ett taktiskt lopp där hon ett tag såg ut att hamna för långt efter kunde hon till slut spurta sig till ett OS-silver, sitt andra i karriären, i sitt sista OS. Vann gjorde den 26-årige Anna ven der Breggen från Holland. Precis som herrarnas lopp under gårdagen fick vi tyvärr se olyckliga bilder även i damernas lopp. Med drygt 10 kilometer kvar av loppet kraschade Annemiek van Fleuten och föll riktigt illa in en hög trottoarkant. Men som tur verkar det verkar ha gått bra med henne.

Nigeria dominerade stort mot Sveriges fotbollsherrar. Strax innan halvtid kom till slut utdelningen när Roma-talangen Umar Sadiq nickade in det matchavgörande målet bakom en storspelande Andreas Linde. Nigeria radade upp chanserna under den första halvleken mot Sverige. Målvakten Andreas Linde höll dock tätt med flera avancerade räddningar. I den 39:e minuten fick Linde till slut se sig slagen. Nigerias Roma-spelare Umar Sadiq mötte ett inlägg med pannan från nära håll, otagbart för Linde.Nigeria fortsatte att kontrollera matchen i den andra halvleken, men trots flera målchanser lyckades man aldrig utöka ledningen.
Med en minut kvar av ordinarie tid fick Sverige dock ett gyllene läge att kvittera. Muamer Tankovic snappade upp en djupledspassning i Nigerias straffområde och passade snett inåt bakåt till en omarkerad Astrit Ajdarevic men kaptenens avslut täcktes dessvärre av en nigeriansk spelare och gick ut till hörna. Nigeria kunde därefter spela av matchen.

Idag klev de svenska handbollsherrarna in i de olympiska spelen. Premiärmotståndarna och gruppfavoriten Tyskland blev dock för svåra och Sverige föll med siffrorna 29-32. De svenska handbollsherrarna har ett OS-silver att försvara från spelen i London 2012. Idag var det dags för premiär och för motståndet stod gruppfavoriten Tyskland. Sverige kunde dock ha fått en klart bättre start på turneringen.
I den första halvleken vred den svenska talangen Lukas Nilsson till foten när han skulle försvara en tysk kontring. På bilderna såg skadan ut att kunna vara allvarlig och Nilsson vred sig i smärtor. Det är fortfarande oklart hur allvarlig skadan är, men Nilsson kom inte tillbaka in på planen.
Någon annan som inte kunde fullfölja matchen var Tobias Karlsson som drog på sig ett rött kort i den andra halvleken.
Sverige var dock nära att komma ikapp, men den offensiva kylan saknades och istället kunde Tyskland utnyttja den svenska desperationen och avgöra matchen.

Sarah Sjöström var inte ensam om att vinna OS-guld och sätta världsrekord i OS-bassängen i Rio de Janeiro. Adam Peaty och Katie Ledecky gjorde samma sak. Och var minst lika imponerande som svenskan. Adam Peaty forsade fram till OS-guld och världsrekord. Med bröstsim som simsätt förflyttade sig britten Peaty 100 meter på 57,13. Segermarginalen till silvermedaljören Cameron van der Burgh (58,69) var alltså lite mer än 1,5 sekund. Det tidigare världsrekordet, som Peaty hade själv, fick sig en rejäl pustning från 57,55 till 57,13.
Tonåringen Ledecky var, otroligt nog, ännu mer överlägsen än både Sjöström och Peaty. Amerikanskan försvann från konkurrenterna nästan omedelbart i finalen på 400 meter frisim och förbättrade sitt eget världsrekord med nästan två sekunder. Hon nådde kaklet på tiden 3.56,46. Tvåan Jazz Carlin, Storbritannien, var i mål på 4.01,23.
Historiens främste olympier utökade sin medaljsamling när USA vann lagkappen på 4x100 meter. Den 31:åriga simlegendaren simmade andra sträckan när USA vann lagkappen på 4x100 meter före Frankrike och Australien. Guldet var Phelps 23 OS-medalj (19 guld, 2 silver, 2 brons) i hans femte OS.
Phelps simmade upp USA från andra plats till ledning, en ledning amerikanerna sedan aldrig släppte, segertiden blev 3.09,92, 61 hundradelar före Frankrike och 1.45 sekunder före Australien. Phelps fick en plats i laget trots att han inte simmade i försöken, något som annars brukar vara ett krav för att få delta i det amerikanska finallaget. I laget tillsammans med Phelps ingick Caleb Dressel, Ryan Held och Adrian Nathan.

Japan hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Colombia i OS-fotbollen - det tackar Sverige för inför avgörandet i grupp B. Men svenskarna är fortfarande i behov av nigeriansk hjälp. 1-0 genom Teófilo Gutiérrez följdes av ett dråpligt japanskt självmål. Med drygt 20 minuter kvar och 2-0 till Colombia såg det ganska mörkt ut för Sverige. Då vaknade Japan. Takuma Asano reducerade till 1-2 i 68:e minuten och Shoya Nakajima lobbsköt kvitteringen via ribban sex minuter senare.
Resultatet gör att Nigeria redan är klar gruppetta på sex poäng. Colombia har två poäng, medan Japan och Sverige har en pinne var i kampen om andraplatsen.

Värdnationen Brasilien inledde de olympiska spelen med en 0-0-match mot Sydafrika. Natten mot måndag kom nästa bakslag: 0-0 mot Irak.
Inte ens sju minuters tilläggstid kunde rädda Brasilien. Trots intensiv press i slutminuterna lyckades varken Neymar eller Gabriel Jesus få hål på Irak.
När domaren blåste av matchen ekade bussvisslingarna inne på arenan i Brasilia. Härnäst väntar gruppettan Danmark för Brasilien.

Danmark fick bara 0-0 mot Irak i öppningsmatchen. En match de var förhandsfavoriter i. I andra gruppspelsmatchen ställdes Danmark mot Sydafrika, som tog en poäng mot Brasilien, i deras öppningsmatch.Men det tog 159 minuter innan Danmark lyckades göra sitt första mål i detta OS. Och när det väl kom, så var det den inbytte anfallaren, Robert Skov som slog till.Han hade bara varit på planen i 8 minuter när han blev Danmarks förste och matchens ende målskytt och fixade således tre blytunga poäng till Danmark.

Övriga matcher i fotbollsturneringen.
Fiji-Mexico 1-5
Honduras- Portugal 1-2
Tyskland- Sydkorea 3-3
Argentina- Algeriet 2-1

Först fastnade han i hissen. Sedan slog han ut en av OS största favoriter. Juan Martín del Potro hade ett omtumlande dygn bakom sig när han slog ut Novak Djokovic i den första omgången i två raka set. Efter skrällen brast båda spelarna ut i tårar. Novak Djokovic är en av de största stjärnorna inräknat alla sporter i OS. Världsettan i tennis har länge varit helt överlägsen och kan stoltsera med 12 Grand Slams-titlar och var den stora favoriten till OS-guldet i Rio.Men ett OS-guld saknas för den 29-årige serben och nu står det klart att det inte kommer att bli något i Rio heller. För i den första omgången åkte han mycket överraskande ut mot 27-årige argentinaren Juan Martín del Potro i två raka set 7-6 (7-4), 7-6 (7-2) där båda gick till tiebreak. Del Potro har visserligen varit rankad som bäst fyra i världen vilket han var 2010 och året innan dess vann han US Open. Han tog även bronset i OS i London 2012.
Men under de två senaste åren har det gått betydligt tyngre. Argentinaren har knappt spelat någonting alls efter ha åkt på en andra vristskada i karriären och han ligger för närvarande inte bättre än på en 141:a plats på världsrankingen.

Den regerande olympiska mästaren i handboll Frankrike kommer till Rio med stora förväntningar från hemlandet. I öppningsmatchen ställdes de mot mot Tunisien, som nådde kvartsfinal i OS i London.Frankrike har varit den stora giganten som alla vill slå de senaste tio åren. Nu kommer de till OS med nya förhoppningar om att gå långt. De började bra, genom att besegra Tunisien med 25-23, efter en start som blev allt för svår får Tunisien att ta igen.
Som mest ledde Frankrike med sju bollar, men efter att Tunisien fått sista ordet av första halvlek kunde de käka sig något närmare och krympa avståndet till fem mål.Andra halvleken tillhörde Tunisien som krympte avståndet allt mer ju längre matchen gick. De lyckades komma så nära att det bara skilde ett mål, men närmare än så kom de aldrig. Frankrike förlorade bara en match under OS 2012 och fick en bra start på spelen i Rio.

Övriga matcher i handbollsturneringen
Kroatien - Qatar 23-30
Danmark - Argentina 25-19
Polen - Brasilien 32-34
Slovenien - Egypten 27-26

Den kinesiske tyngdlyftaren Long Qingquan noterade världsrekord när han lyfte hem OS-guldet i 56-kilosklassen. Long Qingquan hivade upp 170 kg i sitt sista försök i stöt och snodde därmed guldet före regerande olympiske mästaren Om Yun-Chol från Sydkorea. Long Qingquans nya världsrekordet lyder på totalt 307 kg, efter att han också lyft 137 kg i ryck.



Inga kommentarer: