torsdag, augusti 18, 2016

Jenny Fransson tog OS bronset på brottningsmattan och trippel USA i korta häcken

Jenny Fransson gjorde det. Hon vann OS-brons på brottningsmattan. Efter två tunga OS i bagaget kom den stora revanschen. Världsmästarinnan från 2012 vann Sveriges sjunde medalj i Rio. Karlstadstjejen Jenny Fransson slog igenom ordentligt 2012, när hon blev världsmästarinna i brottningens 72-kilosklass. Framgångarna i OS har dessvärre inte varit i närheten av hennes VM framgångar - tills nu. 29-åriga Jenny Fransson gjorde sitt första stora mästerskap när hon fick chansen att åka till Peking och delta i OS 2008. Där var hon mest för att se och lära. 2012 var förhoppningarna större, men det slutade med en nionde plats.Till Rio åkte hon med ett upplevelser från 2008 och revanschlust från 2012. Det började bra för Fransson som tog sig hela vägen till semifinal i tjejernas 69-kilosklass i fristående. Det började bra även i semifinalen. Inför sista minuten ledde Fransson mot japanska Sara Dosho. Men när Dosho fick ner Fransson på mattan med 50 sekunder kvar var matchen utjämnad till 2-2. Eftersom japanskan hade tagit de senaste poängen var Fransson tvungen att attackera. Japanskan blev för svår och 29-åringen fick ställa in sig på bronset. Svenskan fick en härlig start på bronsmatchen under natten mot torsdagen. Hon lyckades hålla kanadensiskan Dorothy Yeats på stabilt avstånd, vilket resulterade i att Yeats fick en passivitetsvarning, som sedermera omvandlades till en poäng för Fransson. 29-åriga karlstadstjejen lyckades i början av andra perioden trycka ut kanadensiskan från mattan och utökade till 2-0. Yeats fick till en reducering i matchens sista minut, men Fransson lyckades hålla ut och bärgade sin första OS-medalj i karriären

Conseslus Kipruto vann 3000 meter hinder - och som han gjorde det. Den 21-årige kenyanen vann inte bara OS guld, han förbättrade även det 28 år långa OS-rekordet med mer än två sekunder. Kenyanen Conseslus Kipruto satte nytt olympiskt rekord när han vann OS-guld på 3 000 meter hinder. Med tiden 8.03,28 var han exakt en sekund före amerikanske silvermedaljören Evan Jager i mål.Men då hade Kipruto kostat på sig att jubla tidigt på upploppet. Julius Kariuki inledde segersviten i OS i Seoul 1988. Även på bronsplats var det kenyanskt genom Ezekiel Kembo, som vann finalen i London-OS för fyra år sedan. Efter finalen i Rio annonserade 34-åringen att han avslutar karriären.

Amerikanskorna Kristi Castlin, Nia Ali och Brianna Rollings ställdes under natten mot varandra i damernas final på 100 meter häck. Dessförinnan hade alla tre vunnit sina respektive semifinaler. Väl i finalen var Brianna Rollings överlägsen och gick i mål elva hundradelar före landsmaninnan Nia Ali. När Kristi Castlin gick i mål var det ingen som visste om hon blev trea, fyra eller femma. Alla tre amerikanskor samlades runt varandra och stod och väntade på beslutet från domarna. Efter några sekunder visades de tre amerikanskorna högst upp på tavlan och ett enormt jubel utbröt. Aldrig tidigare har en nation vunnit guld, silver och brons på 100 meter häck, vilket gör USA till historiska under natten.

Dafne Schippers och Elaine Thompson gjorde upp om OS-guldet på 200 meter. Thompson från Jamaica såg då till att säkra sin andra guldmedalj Rio.Dafne Schippers pressade in i det sista. Men till slut blev det ännu ett OS-guld för Elaine Thompson, som efter sin utklassning på 100 meter tog hem guldet även på 200 meter. Jamaicanskan var i mål på 21,78 sekunder, före nederländskan Schippers på 21,88. Bronset gick till amerikanskan Tori Bowie på 22,15.

Neymar och hela det brasilianska herrlandslaget fick kritik i inledningen av turneringen och var faktiskt nära att åka ut redan i gruppspelet efter två svaga insatser mot Irak och Sydafrika. Man skärpte sig dock och vann den viktiga matchen mot Danmark. Idag var det dags för semifinal mot Honduras och det var ett offensivt Brasilien och en spelsugen Neymar vi fick se. Anfallsstjärnan inledde målskyttet redan efter 15 sekunder och blev därmed historisk som OS snabbaste målskytt någonsin. Matchen kunde dock ha tagit en ny vändning där och då. Neymar blev liggande efter målet och tog sig för överkroppen. Smärtan var så pass allvarlig att Neymar fick lämna planen på bår. Tillbaka kom han dock och spelsugen var han. Till slut vann Brasilien med hela 6-0 och Neymar prickade in det sista målet, sitt andra i matchen, från straffpunkten i slutminuterna.

Erika Kinsey fick ett sent klartecken från SOK för att åka till OS. Men höjdhopparen tog inte chansen. Kinsey gjorde fiasko i kvalet, precis som i VM i fjol och EM i år, och klarade inte mer än 1,85.Bättre gick det för Sofie Skoog som klarade 1,94 i första försöket och därmed är klar för OS-final.

Usain Bolt har redan sprungit hem ett OS-guld i Rio. Hans sjunde totalt. Nu har han ställt in siktet på sitt åttonde. Den här gången i 200 meter. Inför loppet möttes jamaicanen i sedvanlig ordning av högt publikjubel - och precis som så många gånger tidigare gjorde han ingen besviken. Bolt hade en stor ledning på upploppet, så stor att han slog av på tempot innan mållinjen och tillät kanadensaren Andre de Grasse att komma upp jämsides. Rivalerna tittade på varandra och skrattade. Båda var klara för en ny OS-final.
Bolts tid: 19.78.
De Grasses: 19.80.
Amerikanen Lashawn Merritt vann det första semifinalsheatet på tiden 19.94. I det sista semifinalsheatet var silvermedaljören på 100 meter, Justin Gatlin, stor favorit att springa hem en finalbiljett. Amerikanen stod dock för en förvånansvärt svag insats som resulterade i en tredjeplats på tiden 20.13.
Chocken var ett faktum, Gatlin hade gått miste om OS-finalen.

Det blev ingen medalj för Henna Johansson i brottningsringen. Efter den tunga förlusten i kvartsfinalen, blev det förlust även i återkvalet mot Jekaterina Larionova från Kazakstan. Förhoppningarna om medalj fanns där och i det tidiga skedet av tävlandet så såg det bra ut. Förlusten i kvartsfinalen blev dock tung för Henna Johansson, som inte lyckades repa sig. I återkvalet mot Jekaterina Larionova lyckades inte Henna ta chansen och istället blev det en tung förlust.

Det blev brasilianska tårar och tysk glädje när finalen i beachvolleyboll avgjordes. Tyskorna Laura Ludwig och Kira Walkenhorst dominerade finalen och vann i två raka set. Hemmahoppen Ágatha Bednarczuk och Barbara Seixas föll mot Laura Ludwig och Kira Walkenhorst i damernas beachvolleybollfinal i OS.
Tyskorna var enormt starka matchen igenom och vann i två raka set. OS-guldet för Tysklands första i damernas beachvolleyboll sedan sporten introducerades i sommar-OS 1996 i Atlanta, USA. Sporten har de tre senaste åren dominerats av USA och Misty May-Treanor och Kerri Walsh.

USA stormar mot ett nytt olympiskt guld. I kvartsfinalen krossade de Argentina med hela 105-78 och nu väntar Spanien i semifinalen i jakten på sitt 15:e olympiska guld. Serbien vann över Kroatien i ett hett balkanderby med 86-83 och får därmed möta Australien i semifinal.

Slovenien gjorde 1-0 i herrarnas handboll sen var det danskarna som tog över och ledde resten av matchen, som mest med nio mål 26-17. Danmark möter vinnaren av matchen Kroatien-Polen i semi. Brasilien avslutade gruppspelet i handboll med storförlust mot de svenska herrarna 19-30. I kvartsfinalen fortsatte man att släppa in många mål när Frankrike vann med 34-27 (16-16) och blev första lag till semifinal. Michael Guigou blev bäste målskytt med åtta mål.
I semifinal får de franska världsmästarna möta europamästaren Tyskland som slog VM-tvåan Qatar med 33-22.

Japanska Eri Tosaka har under de senaste åren varit dominant i brottningens 48-kilosklass. Hon vann VM-guld 2013, 2014 och 2015. Nu var hon i Rio för att vinna sitt första OS-guld. 22-åriga Tosaka hade haft en lång, men framgångsrik dag. En 3-0-seger i åttondelsfinalen följdes upp med två 3-1-segrar i kvarts- och semifinal. Japanskan var framme vid final, där hon ställdes mot Marija Stadnik från Azerbajdzjan.
Stadnik var inte i Rio på semester. Hon var där för att plocka hem guldet, som hon två gånger tidigare missat. OS i Peking slutade med brons, vilket följdes upp med ett silver i London. Nu var det tredje gången gillt. Japanskan låg på för en vändning i finalens sista minut. Hon lyckades putsa siffrorna till 1-2, men när tio sekunder återstod såg det hopplöst ut.Men Tosaka hade lite kvar att ge och med fyra sekunder kvar av matchen fick hon ner Stadnik på mattan och vände underläge till en seger i absolut sista stund. Stadnik ledde hela matchen men förlorade snöpligt guldet.

Anna Nordqvist inledde OS på bästa sätt med en birdie på det första hålet. Efter 12 hål var hon en av spelarna i täten med sina -3. Sedan kom tappet - bogey, dubbelbogey och bogey igen gjorde att hon slutade på par. Det blev en tung inledning på golfens första dag för svenskduon Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg. Lindberg inledde tungt med två snabba bogeys men hittade tillbaka med birdie på både hål tio och elva. Men på det 18:e hålet kom en dubbelbogey som gjorde att hon slutade den första dagen tre över par. Bogey, dubbelbogey och bogey igen - och helt plötsligt hade svenskan halkat ner till ett över par. Lyckligtvis gjorde hon birdie på det sista hålet och avslutade dagen på par.

Det blir dubbelt tyskt i OS-fotbollens finaler. Under tisdagen tog sig Tysklands fotbollsdamer till OS-final mot Sverige efter en 2-0-seger mot Kanada.
Under onsdagen var det de tyska fotbollsherrarnas tur att säkra en finalplats via ytterligare en 2-0-seger, den här gången mot Nigeria. 20-årige Lukas Klostermann, till vardags i RB Leipzig, öppnade målskyttet. Vänsterbacken frispelades efter fint förarbete av Serge Gnabry och Max Meyer och kunde enkelt stöta 1-0-målet mot Nigeria. Tyskarna avslutade sedan matchen som man inledde den, med mål. Den inbytte Freiburg-anfallaren Nils Petersen vräkte sig fram och styrde in ett avslut från Davie Selke från nära håll. 2-0 blev också slutresultatet

Det blev ingen OS-final heller i K1 500 meter för Lidköpings-kanotisten Karin Johansson. Hon var fyra i både försök och semifinal och går därmed till B-final som avgörs på torsdagen. Det var i par med Sofia Paldanius i K2 500 meter som Karin Johansson hade sin huvuduppgift i Rio. De nådde inte final, men Johansson fick chansen även i K1. Svenskan var sjua i EM i våras, men i Rio var konkurrensen hårdare. Johansson fick en dålig start i OS-semifinalen på K1 500 meter och kämpade sig upp från femte till fjärde plats. De två bästa i de tre semifinalerna samt två på tid gick till A-final och Johansson landade i B-final. Från sin fjärdeplats i semifinalen hade hon drygt tre sekunder fram till nyzeeländska tvåan Lisa Carrington.

Inga kommentarer: