söndag, augusti 14, 2016

Marcus Svensson tog silver i skeet och Elaine Thompson är den nya sprintdrottningen

För tredje gången i OS har Sverige tagit ett silver. I en avgörande duell i skeet-finalen föll Marcus Svensson mot italienaren Gabriele Rossetti. Redan i gårdagens kval visade Marcus Svensson fin form när han som ensam tävlande träffade 75 av 75 duvor. I finalen fortsatte han på samma spår. Tråkigt nog för svensken gjorde italienaren Gabriele Rossetti detsamma. Duon hade båda 12 raka träffar i finalen, men i sudden death missade Svensson sitt sista skott och guldet gick till Italien. Senast i april var Svensson på plats på samma OS-bana - den gången som vinnare. För tävlingens andra svensk, Stefan Nilsson, slutade resan i semifinalen efter en duell mot Abdullah Al-Rashidi och Jesper Hansen.

Världen har fått en ny jamaicansk sprintdrottning. Elaine Thompson vann 100-metersfinalen på 10,71 - och detroniserade samtidigt bronsmedaljören Shelley-Ann Fraser-Pryce. Ingen kunde matcha 24-åriga Thompson i finalloppet på Olympiastadion. Segermarginalen ner till amerikanska Torie Bowie var tolv hundradelar, medan regerande mästarinnan Shelley-Ann Fraser-Pryce var ytterligare tre hundradelar bakom. Fraser-Pryce var i Rio på jakt efter sitt tredje raka OS-guld. För Thompson var det första individuella mästerskapsguldet i karriären.

Brasilien startade OS på ett bedrövligt sätt och fick bara 0-0 mot både Sydafrika och Irak. Men i måstematchen mot Danmark blev det islossning och seger med 4-0 och laget gick vidare till kvartsfinal. Väl där väntade den Sydamerikanska rivalen Colombia och Brasilien skulle få en drömstart. Redan efter 12 minuter kunde storstjärnan i laget Neymar smälla in 1-0 på en frispark. Muren lämnade en del övrigt i önska när det gäller att täcka målet och Barcelonastjärnan kunde tämligen enkelt sätta dit bollen till både han och publikens stora glädje. Innan paus bröt dessutom ett stort bråk ut i matchen när Colombias Jefferson Lerma sänkte Neymar med en eftersläng där Neymar svarade med att tackla omkull Andres Roa bara några sekunder senare. Ett stort bråk utbröt och brassestjärnan blev tilldelad ett gult kort. Brasilien var de som kontrollerade spelet och i den 83:e minuten skulle Luan avgöra med ett fantastiskt mål. Den offensive mittfältaren drog till med ett lobbskott som gick i en perfekt båge in över målvakten och Brasilien vann med 2-0. I semifinalen väntar nu Honduras som slog ut Sydkorea med 1-0 i sin kvartsfinal. I den andra semifinalen möts Tyskland och Nigeria.

Danskan Pernille Blume simmade hem sitt första OS-guld någonsin när hon besegrade storfavoriten Cate Campbell på 50 meter fritt. Simguldet var dessutom Danmarks första sedan 1948. Efter succén föll hon i tårar. Cate Campbell missade prispallen i finalen på 100 meter fritt. Natten mot söndag missade hon återigen en OS-medalj, den här gången på 50 meter fritt. Istället blev Pernille Blume den första danska simmaren sedan 1948 att vinna ett OS-guld. Blumes guldtid skrevs till 24.07, och guldet var historiskt. Det var nämligen det första danska simguldet i OS sedan 1948, då Karen Harup vann guld på 100 meter rygg under sommar-OS i London. Cate Campbell, som slutade femma, simmade i mål på tiden 24.15. Campbells syster, Bronte, simmade i mål som sjua.
Simone Manuel från USA knep OS-silver framför vitryskan Aliaksandra Herasimenia.

Phelps tog sitt första OS-guld i Aten för 12 år sedan. Under natten mot söndagen krönte amerikanen sin OS-karriär med en sista guldmedalj, när han var med och vann lagguldet på 4x 100 meter medley. Sagan om Michael Phelps sträcker sig så långt tillbaka som till Rom, 1999. Som fjortonåring tog kan sin första mästerskapsmedalj, när han vann VM-silver på 200 meter fritt. Sedan dess har det handlat om guld efter guld, med något enstaka silver och brons.
Sammanlagt har det blivit 23 guld, tre silver och två brons i de olympiska spelen, sedan han gjorde debut i Aten, 2004. Åtta av medaljerna tog han i Aten. Lika många i Peking, sex i London, innan han avslutade sin karriär med fem guld och ett silver i Rio. Tackade för sig och banade vägen för andra. USA vann dubbla guld under simningens sista natt. Damerna vann 4x 100 meter medley, precis samma distans som herrarna vann. Det var egentligen aldrig något snack, utan USA ledde från början till slut och även under Phelps sista natt sattes nya rekord. Den amerikanske guldhjälten simmade den tredje sträckan, där det handlade om fjärilsim. Han lämnade över i ledning till Nathan Adrian som enkelt simmade hem guldet till USA. Tjejernas guld innebar USA:s sammanlagt 1000:e guldet i de sommar-OS moderna historia. Och i samma final som Phelps avslutade sin OS-karriär, startade han nästa epok. Nu jagar USA 1000 nya guld, där Phelps med lagkamrater tog det första. Tillsammans med Cody Miller, Ryan Murphy och Nathan Adrian tog Phelps guld för USA och satte samtidigt olympiskt rekord, på tiden 3.27,95

Sverige är utslagna ur herrarnas OS-handboll efter att ha förlorat nattens match mot Polen med 25-24. Vilket betyder att Sverige står kvar på noll poäng efter fyra matcher. Sverige stod för en stor skräll när de tog OS-silver i handboll, 2012. Denna sommar har inte varit lika lyckad som den i London, då Herrlandslaget hade förlorat de tre inledande matcherna, innan nattens möte med Polen. Sverige var piskade att vinna de två avslutande matcherna i gruppspelet för att ha chans på avancemang till kvartsfinal. Men Polen blev för svåra och Sverige förlorade med 25-24. I mitten av andra halvleken drog Jesper Nielsen på sig sin tredje utvisning och tilldelades det röda kortet. så var matchen över för honom. När det var sju minuter kvar av matchen ledde Sverige med 22-21 och hade chanser att utöka. Men i vägen för Sverige stod en makalös polack. Szmal stod för en otrolig match och räddade Polen gång efter annan. Och det var framför allt från linjen som Sverige hade problem att överlista Polens målvakt. Med två minuter kvar utav matchen hade Polen vänt på det och ledde med ett mål, samtidigt som Sverige hade en utvisning. Trots det hade Sverige chans att gå i kapp till 23-23. Philip Stenmalm, som blev Sveriges bäste målskytt i matchen fick ett friläge, där målvakten Szmal återigen räddade Polen. De fick ny energi av Szmals målvaktsspel och ryckte ifrån till 25-22.
Sverige lyckades komma närmare under de sista minuterna, men tiden räckte inte till och matchen slutade 25-24. Polen lägger nu beslag på en kvartsfinalplats, samtidigt som de stoppar Sverige från avancemang.

Skotten hade inga större besvär med att besegra japanen Kei Nishikori i två raka set, 6-1, 6-4. Till skillnad mot sina matcher i åttondelen och kvarten där han också vunnit första set klart undvek Murray den här gången att tappa andra set.
Lite senare ska Rafael Nadal försöka säkra ytterligare en medalj efter guldet han tog på fredagen i herrdubbel med Marc Lopez. Nadal möter argentinaren Juan Martin del Potro i semi.

Rafael Nadal vann OS-guldet i dubbeln natten till lördagen i Rio. Men i singeln blir det inget guld, det står klart efter en gastkramade match mot Juan Martín del Potro som vann med 2-1 i set i semifinalen. Tennisturneringen i Rio har drabbats av favoritfall efter favoritfall där Novak Djokovic åkte ut redan i den första omgången mot argentinaren Juan Martín del Potro. Därefter har Del Potro som är rankad 141:a i världen gått från klarhet till klarhet. Argentinaren som varit så högt rankad som fyra i världen fick möta en ny storfavorit i semifinalen i Rafael Nadal.Spanjoren vann natten till lördagen guldet i dubbeln tillsammans med Marco Lopez och spanjoren har sedan tidigare ett guld i singeln när han vann i Peking 2008. Nadal har även ett OS-guld i singel, från 2008. Det var Nadal som skulle få en bra start och han vann första set med 7-5. Men argentinaren skulle komma tillbaka och vinna det andra setet med 6-4. I tredje och avgörande setet skulle det bli ännu jämnare. I ledning med 5-4 och egen serve lyckades Nadal komma tillbaka och kvittera till 5-5. I efterföljande game var spanjoren illa ute igen när han låg under med 40-0 i egen serve men lyckades komma tillbaka ännu en gång. Setet gick till tiebreak och där var argentinaren starkast. Han vann med 7-6 (7-5) och är därmed klar för final. Där väntar britten Andy Murray som har fördel inbördes möten med fem segrar och två förluster mot Del Potro. Nadal får i stället rikta in sig på bronsmatch där japanen Kei Nishikori väntar.

Bara rankad 34:a i världen. Men det skulle inte ha någon betydelse när Monica Puig från Puerto Rico vann med 2-1 i set, 6-4, 4-6, 6-1 mot världstvåan Angelique Kerber. Angelique Kerber är rankad tvåa i världen och var en av favoriterna till att ta hem damernas guld i tennisen i Rio. När Serena Williams dessutom åkte ut tidigt blev hon en ännu större favorit. Men 22-årige Monica Puig från Puerto Rico ville annat. Hon har gått som tåget i turneringen och imponerade även i finalen och hon vann första setet med 6-4. Inför det andra tvingades Kerber gå ut och får behandling för en känning men kunde sedan gå in och vinna andra setet med 6-4. Men Puig som bara är rankad på en 34:e plats i världen skulle visa sig vara starkast och vann med hela 6-1. Hon tog därmed hem guldet vilket blev hennes största seger i karriären och Puerto Ricos första OS-guld genom tiderna.

Jeff Henderson vann längdhoppsguld i OS. Åskådarna på Olympiastadion trodde dock att Jarrion Lawson hade överträffat Hendersons guldhopp på 8,38. Lawson tog dock i med handen i sanden och missade därmed prispallen. Jeff Henderson klämde till med 8,38 i sitt sista försök - och såg till att det blev amerikanskt längdhoppsguld i OS. Segermarginalen? En ynka centimeter före sydafrikanska skrällen Luvo Manyonga. Det blev en högklassig och dramatisk tävling med flera omkastningar. Britten Greg Rutherford - som kom till Rio som regerande mästare i VM, EM och OS - räddade ett brons genom att hoppa 8,29 i sista. LawsoN Amerikanske fyran Jarrion Lawson, och åskådarna på Olympiastadion, trodde sedan att han hade flugit riktig långt i tävlingens allra sista hopp. Men Lawson hade haft handen i sanden bakom kroppen och missade pallen, han fick nöja sig med 8,25. Svenskhoppet Michel Tornéus saknades i finalen efter misslyckandet i kvalet, där han hoppade blygsamma 7,65.

Han har gjort det igen, Mo Farah. På 10 000 meter tog britten sitt andra raka OS-guld på distansen och han behåller sin plats som världens absolut bästa långdistanslöpare. Mo Farah har vunnit fem VM-guld och totalt sju EM-guld. Dessutom vann han OS-guld på både 5000 och 10 000 meter i OS i London på hemmaplan för fyra år sedan. När det var dags för 10 000 meter i Rio visade britten att han fortfarande är bäst i världen trots att han föll mitt i loppet. Efter 4000 meter såg han ut att bli trampad på hälen och föll. Men Farah reste sig upp och tog sig snabbt upp i toppen igen. När det sedan väl gällde på sista varvet gick han upp i topp men Paul Tanui från Kenya utmanade. Men på upploppet visade Mo Farah att han fortfarande är bäst och spurtade in som olympisk mästare igen före Tanui. Bronset tog Tamirat Tola från Etiopien.

Det nordiska spöket fortsätter sin desarmering. Först skickade Nigeria hem Sverige. I kväll såg de till att även Danmark får packa sina väskor och börja tänka på hemfärd, efter 2-0 i kvartsfinalen.Nigeria fick en lysande start på OS-fotbollen. Seger i de två första matcherna mot Japan och Sverige följdes upp med en betydelselös förlust. Inför matchen mot Colombia var nigerianerna redan klara gruppettor och slog således av på takten.
Nordiska spöket är ett faktum Nigeria hade stor del i att Sverige fick lämna OS-fotbollen redan efter gruppspelet. När afrikanerna ställdes mot Danmark i kvartsfinalen blev det på nytt seger. Redan efter 16 minuter såg Chelsea-profilen John Obi Mikel att göra 1-0 för Nigeria. I den 59:e minuten spelade 29-åringen fram till Aminu Umar, som gjorde 2-0 och matchen var i stort sätt avgjord redan där. Danmark försökte med det gamla tricket att byta in Robert Skov, som i gruppspelets var ett lyckat drag. Men inget hjälpte i kvartsfinalen och Nigeria blev för svåra. Danmark blev Nordens sista lag att lämna turneringen och Nigeria siktar mot att upprepa bedriften från OS i Atlanta, 1996. Där vann de nämligen OS-guld. Härnäst väntar semifinal mot Tyskland, som besegrade Portugal i sin kvartsfinal.

Tyskland är på väg mot ännu en guldmedalj i Brasilien och därmed återupprepa bedriften från senaste VM. Portugal hade ingen chans i kvartsfinalen. Inför turneringen var Tyskland en av favoriterna till OS-guldet, men inledningen på turneringen har inte imponerat. I dagens kvartsfinal mot Portugal var det på förhand tippat att bli en jämn match. Så blev det inte. Istället visade den tyska maskinen att man börjar komma igång och efter att Serge Gnabry gett laget ledningen, sent i den första halvleken, så var det bara ett lag på planen. Matthias Ginter fördubblade ledningen till 2-0 tidigt i andra halvlek och efter det så var det bara en styrkedemonstration av de regerande världsmästarna. Slutresultatet skrevs till 4-0 efter att Davie Selke och Philipp Max utökat ledningen.

USA:s damer vann medleyfinalen i lagkapp på fyra gånger 100 meter. En historisk seger som innebar det 1000:e OS-guldet till USA i sommar-OS moderna historia. Medleyfinalen i fyra gånger 100 meter blev en jämn historia inför den sista växlingen, då såg amerikanskan Simone Manuel till att rycka och simma hem ett historiskt guld för USA. Enligt Sports Illustrated var det USA:s 1000:e OS-guld. Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer och Simone Manuel simmade tillsammans i mål på tiden 3.53,13. Australien, med Cate Campbell på sista sträckan, vann OS-silvret. Skrällsegraren på 50 meter fritt, Pernille Blume, simmade hem OS-bronset till Danmark.

Mahe Drysdale lyckades försvara sitt OS-guld från London. Men det var på håret. Kroaten Damir Martin tog in rejält mot slutet och det krävdes ett målfoto för att skilja duon åt. Det blev en rafflande avslutning i herrarnas singel sculler. Den regerande OS-mästaren Mahe Drysdale såg ut att gå mot en komfortabel seger, men med 500 meter kvar tog Damir Martin in tiondel efter tiondel. Strax innan målgång såg det också ut som att kroaten skulle överta titeln. Men, med det absolut sista roddtaget seglade Drysdale upp jämnsides med sin motståndare och ett målfoto krävdes för att skilja dem åt.
Och det var precis så jämnt som det såg ut. Förutom OS-guldet i London och Rio har Drysdale fem VM-guld och ett OS-brons i bagaget.

Övriga resultat herrhandbollens turnering:
Kroatien - Frankrike 29-28
Danmark - Qatar 26-25
Argentina - Tunisien 23-21

Kvartsfinal OS- fotbollen
Sydkorea - Honduras 0-1
Portugal - Tyskland 0-4
Nigeria - Danmark 2-0
Brasilien- Colombia 2-0



Inga kommentarer: