onsdag, augusti 17, 2016

Sverige klart för OS final i damfotbollen medans handbollstjejerna blev utklassade av Norge i kvartsfinalen

Sverige är klart för OS-final. Stor hjälte blev återigen Lisa Dahlkvist som satte den femte och avgörande straffen för Sverige mot hemmanationen Brasilien på klassiska Maracana. Efter 1-5-smällen på Olympiastadion mot hemmanationen Brasilien i gruppspelet talade inte mycket för att Sverige på tisdagen skulle spela OS-semifinal på Maracana. Men efter 0-0 mot Kina och ett straffdrama mot USA stod det svenska landslaget till slut där ändå när ett finallag skulle tas fram. Och Sverige fick även chans att ta revansch på Brasilien efter överkörningen i gruppspelet. Förbundskapten Pia Sundhage tvingades klara sig utan Fridolina Rolfö som skadade sig i matchen mot USA, med från start fanns istället målskytten i kvartsfinalen, Stina Blackstenius. Men det var lagkaptenen och storstjärnan Lotta Schelin som fick ett ypperligt läge att ge Sverige en drömstart på semifinalen redan efter åtta minuters spel men Schelins avslut gick högt över. Ju längre den första halvleken led ju mer tog hemmanationen över taktpinnen. Gång på gång kom brasilianskorna runt på kanterna men Sverige försvarade sig bra i eget straffområde. När klockan tickade upp mot 30 minuter kom Brasiliens farligaste målchans i den första halvleken. På en hörna touchades bollen av en svensk försvarsspelare och smet precis utanför Hedvig Lindahls högra stolpe. 0-0 stod sig halvleken ut och Sverige fick därmed en betydligt bättre start än den man fick i gruppspelet då ställningen i halvtid var 0-3 till Brasilien. Den andra halvleken inleddes precis som den första slutade med ett kompakt brasilianskt övertag. Marta var farligt framme direkt men Hedvig Lindahl och Jessica Samuelsson lyckades avstyra. Sverige stack dock upp och Blackstenius hade ett fint läge i offensivt straffområde, men avslutet var allt för tamt. Efter ett rejält brasilianskt övertag tog sig Sverige allt mer mark efter dryga timmen spelad. Blackstenius byttes ut och ersattes av Sofia Jakobsson och Sverige började på allvar hota Brasilien i djupled. Slutdelen av den andra halvleken blev relativt händelselös men när bara sekunder återstod av ordinarie tid kom Brasiliens stora chans. En frispark nickskarvades bara meter från mål men bollen gick rakt på Lindahl som kunde nypa bollen i sin famn.Semifinalen gick därmed till förlängning men de heta målchanserna lös med sin frånvaro från både Brasilien och Sverige. Semifinalen fick därmed, precis som de båda lagens kvartsfinaler, avgöras på straffar. Väl där blev det än mer dramatiskt. I den andra straffomgången missade först Cristiane men direkt efter brände även Kosovare Asllani. Men i den femte och sista straffomgången kom avgörandet och återigen blev Lisa Dahlkvist stor svensk hjälte efter att Hedvig Lindahl räddat Andressas straff. Sverige möter Tyskland i OS-finalen efter tyskornas 2-0 seger mot Kanada.

Sverige är utslagna ur OS-handbollen efter den stora krossen från Norge. Det tog Sverige över åtta minuter att göra mål och slutresultatet skrevs till 33-20. Norge är dubbla regerande olympiska mästare och är en av favoriterna till att plocka hem det även i år. Sverige var således inte förhandsfavoriter i kvartsfinalen. Men det var nog inte många som trodde på denna typ av överkörning. Norge öppnade matchen genom att göra fyra mål och hade en omänsklig Grimsbö i målet. Hon stoppade svenskorna gång på gång och det tog hela åtta minuter och 22 sekunder innan Sverige lyckades göra första målet i matchen. Då hade Norge redan lagt beslag på semifinalplatsen. Sverige hade problem med att göra mål. Det som har varit en självklarhet i de tidigare matcherna blev det som fällde Sverige i kvartsfinalen mot Norge. Under den första halveken räddade Kari Grimsbö fem svenska frilägen och såg till att Norge kunde gå till halvtidsvila med en tolvmålsledning. Efter 30 spelade minuter hade den norska målvakten en sanslös räddningsstatistik på 67 procent. Grimsbö fortsatte vara ett spöke för Sverige och Norge fortsatte göra mål. Som mest ledde norskorna med 14 mål och när domaren blåste av matchen var ställningen 33-20. Sverige fick lämna turneringen efter en mycket svag första halvlek i kvartsfinalen när Norge var både två och tre nummer för stora.

Linnea Stensils hoppades på en OS-medalj, en dröm som hon inte lyckades ro i land. Det blev ingen OS-medalj för Linnea Stensils. Den 22-åriga OS-debutanten imponerade när hon tog sig till kanotfinal i K1 200 meter - genom två starka lopp där hon kom tvåa båda gångerna - men väl där blev eliten för svår.
Stensils fick en något för dålig start, tog aldrig igen avståndet och gick i mål på sjunde plats. Guld vann Lisa Carrington, 27, från Nya Zeeland, regerande mästare.

Han vann guldet i VM förra året och nu kan Derek Drouin även titulera sig olympisk mästare. Kanadensaren var felfri genom hela tävlingen och vann på höjden 2.38 före Essa Barshim och Bohdan Bondarenko. Derek Drouin tog brons i OS för fyra år sedan. Men förra året fick 26-årige kanadensaren sitt guld när han vann VM i Peking i herrarnas höjdhopp. Därför var han tillsammans med Essa Barshim, Qatar, och Bohdan Bondarenko, Ukraina, favorit till att ta hem guldet i OS.
Det var också mycket riktigt de tre favoriterna som skulle slåss om guldet där kanadensaren drog längsta strået. Drouin hoppade felfritt hela vägen och tog 2.38 i första hoppet vilket satte press på konkurrenterna. Brashim rev ut sig på samma höjd och Bondarenko rev två hopp och sparade sitt tredje till 2.40.
Men även där rev han och det blev bara brons för ukrainaren. Barshim tog silvret och Drouin kammade hem guldet och kan nu även kalla sig olympisk mästare.

Brasilien har haft ett tuff OS. Innan gårdagens boxningsfinal i 60-kilosklassen hade hemmanationen bara två guld. I judo genom Rafaela Silva och tisdagens sensationella seger i stavhopp av Thiago Braz Da Silva. Men det var innan Robson Conceicao var klar med sitt möte med fransmannen Sifoane Oumiha. Conceicao vann övertygande med 3-0 inför en fanatisk hemmapublik. Men det var inte segern i sig som är den mest fantastiska i berättelsen om Conceicao. Utan hans väg dit. Som så många andra brasilianare växte han upp i favelan under fattiga förhållanden. Pappan övergav familjen tidigt och den unge Conceicao hjälpte till att försörja hushållet genom att sälja grönsaker innan skolan började på morgonen och glass på stranden när lektionerna var slut. Den nyblivne guldmedaljören hittade till boxningen när många vänner runt honom fastande i droger och våld. Många gånger sprang han flera kilometer till träningen eftersom han inte hade råd att ta bussen. Nu har 27-åringen fått ställa sig högst upp på en olympisk prispall.

2011 slog Salimi till med ett jätteryck i tyngdlyftning och slog världsrekord genom att rycka upp 214 kilo. Fem år senare var hans världsrekord slaget - i en minut. Behdad ”Salimi” Salimikordasiabi är regerande olympisk mästare i tyngdlyftningens viktklass 105+ och världsrekordhållare i ryck. Iraniern fick en svettig natt i Rio, när hans världsrekord slogs och togs tillbaka, innan han blev struken. Under tyngdlyftningens finalpass fick Salimi se Lasha Talakhadze från Georigen kliva fram och rycka upp 215 kilo över huvudet. Vilket betyder ett kilo mer än Salimis tidigare världsrekord i ryck Den nye världsrekordshållaren firade tillsammans med sin tränare efter det lyckade rycket, men fick bara vara världsrekordinnehavare i en minut. Salimi klev nämligen fram och ryckte upp 216 kilo och tog tillbaka världsrekordet. Ännu ett världsrekord Salimi ledde med ett kilo inför finalens andra tävlingsmomentet. Men när Talakhadze lyfte 247 kilo i sin andra stöt var Samili tvungen att klara sina 245 kilo som låg på stången. Salimi misslyckades och guldet tilldelades Talakhadze, som ändå valde att lägga på elva kilo på stången och således göra ett försök på det totala världsrekordet. Han klarade vikten och skrev in sig i historieböckerna med det totala världsrekordet 473 kilo, då man räknar ihop ryck och stöt.

Jamaicanen Omar McLeod sprang hem OS-guldet på 110 meter häck, före spanjoren Orlando Ortega och fransmannen Dimitri Bascou. Omar McLeods främsta merit inför OS-finalen var ett VM-guld på 60 meter häck under inomhus-VM i Portland tidigare i år.I Rio såg 22-åringen till att springa hem ett OS-guld på 110 meter häck på tiden 13.05. Orlando Ortega vann OS-silver på 13.17, före fransmannen Dimitri Bascou på 13.24.

Gymnastikens ”Queen B” har gjort det igen. Simone Biles hade inför damernas fristående program redan tagit tre guld och ett brons i de olympiska spelen. I 19-åringens sista framträdande under OS i Rio så avslutade hon på topp. Superstjärnan lyckades samla ihop 15.966 poäng i det fristående programmet och det räckte för att ta hem guldet. I och med guldmedaljen blev Biles den femte medlemmen i en exklusiv skara kvinnliga gymnaster som har vunnit fyra guldmedaljer i ett och samma OS, som 19-åring! Keep rockin’, Biles.

Det svenska friidrottsfiaskot i Rio fortsätter. Efter att Michel Tornéus, Daniel Ståhl och Susanna Kallur misslyckats i sina grenar var det under natten mot onsdagen dags för Khaddi Sagnia att gå samma öde till mötes. Svenskans längsta hopp slutade på 6.25, hela 50 centimeter från kvalgränsen som skulle ta henne till finalen. Desto bättre gick det för Meraf Bahta som blev den första svenska som någonsin stått i en OS-final på 1 500 meter. I finalen sprang 27-åringen in på tiden 4.12,59, en tid som gav henne en sjätteplats. Meraf Bahta är första svenska som stått i en OS-final på 1500 meter. Bahta sprang in på tiden 4.12,59 och kunde därmed sluta sexa i det historiska loppet i RIo. I semifinalen sprang Bahta på 4.06,41 och blev första svenska att kvalificera för en OS-final på 1500 meter. I finalen sprang hon i mål på tiden 4.12,59 och var således sex sekunder långsammare. Meraf Bahta tappade luft till de främsta i finalloppet och låg ett tag på niondeplats. Men när loppet led mot sitt slut lyckades hon jobba sig uppåt i fältet och gick i mål på en sjätteplats. Trots historiska sjätteplatsen är Meraf Bahta själv inte nöjd med sitt lopp. Missade finalen i London - vann guld i Rio Faith Kipyegon från Kenya vann OS-guld i damernas 1500-meter, när hon sprang i mål en sekund och 29 hundradelar före Genzebe Dibaba. För fyra år sedan lyckades 22-åringen inte kvala sig vidare från semifinalen. Men fyra år senare, med fyra års erfarenhet tog hon sig enkelt vidare till final, där Kipyegon vann OS-guld.Två bev Dibaba och bronset vann amerikanskan Jennifer Simpson.

Brottaren Fredrik Schön var på god väg mot ett OS-brons, då svarade motståndaren Ghasem Rezaei för två snabba vändningar och snuvade Schön på medaljen. Ett snöpligt avslut för svensken. Fredrik Schön hade en 4-0-ledning och gick mot ett OS-brons i 98-kilosklassen i brottning. När svensken tvingades ner på mattan i parterr svarade motståndaren Ghasem Rezaei för två snabba vändningar och jämnade ut ställningen till 4-4. Iraniern knep därefter segern, trots ställningen 4-4, eftersom han vann de sista poängen. Ett tungt nederlag för Schön som var förkrossad.

kvartsfinal i damhandbollen
Brasilien - Nederländerna 23-32
Spanien - Frankrike 26-27 E F
Sverige - Norge 20-33
Ryssland - Angola 31-27

Inga kommentarer: