lördag, augusti 13, 2016

Sverige till semifinal i damfotbollen och Handbollstjejerna klara för kvartsfinal

Sverige är klart för semifinal i OS. Detta efter att man slagit ut USA i ett rafflande straffdrama. Kvartsfinalen mellan Sverige och USA gick hela vägen till straffläggning efter att 20-åriga Stina Blackstenius samt USA:s stjärna Alex Morgan stått för varsitt mål under matchen. Där klev Lisa Dahlqvist fram och sköt Sverige till semifinal i OS-turneringen. Men det började riktigt tungt för Sverige. Anfallaren Fridolina Rolfö - tjejen som verkligen skulle ta sin chans i detta OS - tvingades utgå med en befarad knäskada. 22-åringen har varit en av Sveriges bästa spelare under mästerskapet och hennes skada kom som ett tungt besked för det blågula laget. Istället tvingades Pia Sundhage till ett byte där supertalangen Stina Blackstenius fick chansen att komma in - och som hon tog den. Linköpings stjärnskott höll sig framme efter en kvart i den andra halvleken och stötte lite överraskande in 1-0 till Sverige. Ett typ av mål som vi sett Blackstenius göra väldigt många gånger i Damallsvenskan och ett mål som verkligen tände det svenska hoppet. Glädjen blev dock inte så långvarig då Alex Morgan kvitterade till USA i den 77:e minuten. Målet kom till efter att domaren missat ett inkast - som borde blivit svenskt - samt att Kosovare Asllani låg ner skadad på planen. Inte ens Caroline Segers utskällning kunde få domaren att ändra sig. Matchen skulle istället gå till förlängning där det skapades chanser åt båda håll. En bit in i förlängningen så trodde nog de flesta att USA ändå avgjort matchen då Carli Lloyd smällt in bollen och firade vilt. Däremot så hade den assisterande domaren lyft sin flagga och målet blev avblåst för offside. Bara någon minut senare så var det däremot Sveriges tur att få ett bortdömt mål. Lotta Schelin blev hel fri i straffområdet och sköt in 2-1 till Sverige, men återigen blåste domaren av för offside. När alla mål blev bortdömda för offside gick matchen till straffar. Det är historiens första match i damernas OS-turnering som avgjorts på straffar. Redan den första straffen läste Hedvig Lindahl helt rätt och tog Alex Morgans straff, något som satte enorm press på USA. I den tredje omgången skulle amerikanskorna dock vara ikapp efter att Hope Solo räddat Linda Sembrants höga straff. Men i den femte omgången skulle inhoppande Christen Press missa samtidigt som Lisa Dahlqvist slog in sin och sköt Sverige till semifinal.

Christen Press - MISS

Sverige tappade återigen en ledning och fick bara med sig en poäng från den fjärde gruppspelsmatchen i OS-handbollen. Slutresultatet skrevs till 29-29 efter att Holland kvitterat med bara fyra sekunder kvar att spela. Segrar mot Argentina och Sydkorea, men förlust mot Ryssland. Det var med andra ord en viktig gruppspelsmatch som väntade för Sverige under fredagen mot Holland. I förlustmatchen mot Ryssland gjorde svenskorna länge en bra match men i slutskedet fallerade försvarsspelet, något som förbundskapten Henrik Signell ville få bukt på mot Nederländerna.Sverige fick också en bra start i defensiven där målvakten Johanna Bundsen gjorde flera fina räddningar. Värre för svensk del var dock att målskyttet inte fungerade. Den första halvleken stod länge och vägde men i slutminuterna gjorde Sverige ett ryck. När visslan ljöd för paus hade svenskorna en tremålsledning (16-13) med sig in i omklädningsrummet tack vare, bland annat, sex mål av Nathalie Hagman under slutkvarten.Men om den avslutande delen av första halvlek var stark från Sveriges sida var början på den andra någonting helt annat. Efter bara fem minuters spel i den andra halvleken var Holland både ikapp och förbi. Sverige hade svårt att få igång anfallsspelet samtidigt som Holland tilläts kontra in mål efter mål. Till slut fick förbundskapten Henrik Signell nog och begärde time out. Efter det vaknade Sverige till liv igen och framför allt Isabelle Gulldén som sju minuter in i den andra halvleken fortfarande var mållös i matchen. Vid ställningen 22-22 var Sverige återigen ikapp. Därefter stod matchen länge och vägde men med tio minuter kvar såg Holland ut att göra ett nytt avgörande ryck. Sverige tillät återigen Holland kontra in enkla mål medan svenskorna fick kämpa för att få iväg avsluten. Sverige vägrade dock ge upp. Med fyra minuter gjorde Linnea Torstenson 28-27 och svenskorna såg ut att gå mot seger. Men trots ledning 29-28 med en minut kvar och bollen i egen ägo blev det bara en poäng för Sverige. Med fyra sekunder kvar kvitterade Holland till 29-29 vilket också blev slutresultatet. Bästa svensk var Nathlie Hagman. Högernian gjorde inte mindre än 14 mål i matchen, överlägset bäst bland de svenska spelarna. Trots den tappade poängen så är Sverige nu vidare till kvartsfinal.

Sverige var storfavoriter mot ett svagt rankat USA. Mycket riktigt svarade pingisherrarna för en stark uppvisning i den första omgången mot USA. Inte ett förlorat set och fullständig kross rakt igenom. Pär Gerell svarade för en stark start mot amerikanen Yijun Feng.
Den 34-årige svensken vann de två inledande seten med 11-3 och 11-6. Gerells tredje och sista set mot Feng blev det jämnaste. Gerell stod dock återigen för en stabil insats och vann med 12-10. Kristian Karlsson tog över efter Gerell och fortsatte på inslagen väg. Karlsson vann första setet mot Kanak Jha med 11-6 och följde sedan upp med att vinna de återstående två seten. Dubbeln tog Pär Gerell och Mattias Karlsson hand om. Svenskduon ställdes emot Kanak Jha och Timothy Wang. Svenskarna fortsatte dominansen från singelmatcherna och vann första setet 11-5. Andra setet följdes upp med ytterligare en 11-9-seger. Med starkt publiktryck i ryggen kunde Sverige spela hem segern 11-8. Sverige spelar vidare i lagtävlingen på söndag. Då står Sydkorea för motståndet.

Katie Ledecky har motsvarat alla högt ställda förväntningar på henne inför OS. Amerikanskan tog sitt fjärde guld under natten och krossade samtidigt världsrekordet på 800 meter frisim. 19-åringen putsade sitt eget världsrekord från tidigare i år med nästan två sekunder till 8.04,79 och hennes segermarginal var förkrossande elva sekunder. Det var Ledeckys fjärde guld i Rio. Amerikanskan besegrade ju Sarah Sjöström i en tät duell på 200 meter fritt och har även vunnit 400 meter fritt och lagkappen 4x200 meter fritt. Brittiskan Jazz Carlin tog silvret och ungerskan Boglarka Kapas bronset.

Brasilien vann en dramatisk kvartsfinal mot Australien. Matchen avgjordes på straffar där domaren stod för en miss som kostade Australien platsen till semifinal. Brasilien är vidare och blir Sveriges motståndare i semifinalen på tisdag. Sverige stod på fredagen för en stor skräll när de besegrade dubbla regerande OS-mästarna, USA. På lördagsmorgonen avgjordes mötet mellan Brasilien och Australien. Där vinnaren skulle ställas mot Sverige i semifinal.
Domaren missade regelbrott
Sveriges match mot USA blev olidligt spännande och var tvungen att avgöras på straffar. Samma öde väntade Brasilien och Australien som under lördagsmorgonen ställdes inför stor dramatik i straffläggningen.
Efter fyra omgångar av fullträffar missade Marta sin straff i femte omgången. Australien hade chans att avgöra, men Gorry missade. Eller rättare sagt, målvakten Barbara räddade genom att kliva ut två meter från sin mållinje, vilken är otillåtet på straff. Hon räddade Marta från att bli syndabock, samtidigt som hon gjorde ett regelbrott som domaren missade. Efter att Brasilien gjort mål på sina kommande tre straffar räddade Barbara återigen en straff genom att kliva ut från mållinjen. Domaren missade det även denna gång och Brasilien tog sig vidare till semifinal, samtidigt som Kennedy blev syndabock för Australien. Sverige förlorade mot Brasilien i gruppspelet med hela 5-1. 2004 var senast Sverige stod i en OS-semifinal. Då, som nu, var Brasilien motståndare och även då förlorade Sverige. Kanske är det nu dags att utkräva dubbel revansch på nationen som har stor press på sig från hemmasupportrarna.

27-15 efter den första perioden och det verkade blir precis som vanligt när USA spelar basket. Men sedan blev det jämnare och Serbien höll på att äta sig ikapp. I den fjärde och sista perioden hade ledningen krympt och Serbien var så nära som tre poäng bakom. Med drygt fem sekunder kvar fick Serbien chansen och tog timeout. De var tvungna att sätta en trea för att ta matchen till förlängning men skottet missades och USA kunde vinna med andan i halsen. Poängbäst i USA var Kyle Irving med 15 poäng. USA:s basketherrar fortsätter att ånga på i OS. Men det blev överraskande tufft mot Serbien när de vann med blott tre poäng när siffrorna blev 94-91.

Sjöström och Alshammar missar finalen på 50 meter fritt. Svenskorna fick problem och slutade på de två sista platserna i loppet. Sveriges två deltagare i 50 meter fritt åkte båda ut i semifinalen. Sarah Sjöström och Therese Alshammar fick inte alls till det och slutade på de två sista platserna i semifinalsloppet. Alshammar simmade i mål på 24,72 och putsade sin tid från morgonens försök. Trots det slutade hon på sistaplats och får lämna spelen efter semifinalen. Sjöström har dominerat i bassängen och har så här långt tagit tre medaljer och blivit historiskt med att bli den första svensk att vinna guld, silver och brons i ett och samma OS. Men på 50 meter fritt blir det ingen medalj och Sjöström slutar på tre medaljer. Therese Alshammar gjorde OS-debut 2000 i Sydney, där hon vann silver på i sin paraddistans 50 meter fritt. I Rio gjorde hon sitt sista OS, där hon endast tävlade på samma distans som hon tog silver i för 16 år sedan. Det blev dock ingen succé i år, då det endast blev två lopp för Alshammar, som gick upp ur bassängen för sista gången i ett OS strax efter 04:30, natten mot lördagen. Det skiljer 16 år mellan svenskorna. Under natten simmade de i semifinalen i samma heat. Nu är Alshammars dagar i bassängen räknade, medan vi förhoppningsvis får fortsätta njuta utav Sjöström under kommande mästerskap.

Michael Phelps, Chad le Clos och Lazlo Cseh blev krossade i finalen på 100 meter fjäril. Vinnaren Joseph Schooling knep OS-guldet på den olympiska rekordtiden 50.39. Stjärntrion Phelps, le Clos och Cseh delade på silvret, samtliga simmade på 51.14.

Han har elva guld i VM och OS och är en av favoriterna till att ta hem guldet på 400 meter i Rio. LaShawn Merritt visade att han blir att räkna med även där efter ha joggat in i mål på tiden 45.28 i försöksheatet.

Rafael Nadal är historisk. Han är blott den andre manliga tennisspelaren i historien att vinna OS-guld i både singel och dubbel. Natten till onsdagen vann han dubbel tillsammans med Marc Lopez. Nicolás Massú vann både OS-guldet i singeln och dubbeln i OS i Aten 2004. Men hittills är han den enda spelaren som vunnit guldet i både singeln och dubbeln - tills nu. För natten till lördagen blev Rafael Nadal den andra någonsin att göra det. Han vann guld i singeln i Peking 2008 och nu tog han hem dubbeln i Rio tillsammans med landsmmanen Marc Lopez. De besegrade Florin Mergea och Horia Tecau från Rumänien i finalen.
I första set vann spanjorerna relativt enkelt med 6-2 men det skulle bli tuffare i andra då rumänerna svarade upp och vann med 6-3. Men i det tredje och avgörande setet var Nadal och Lopez starkast och vann med 6-4 och tog därmed hem guldet. Nadal kan dessutom fortfarande vinan guldet i singeln i Rio då han ställs mot Juan Martín del Potro i semifinalen.

Meraf Bahta tog sig natten mot lördag vidare till semifinal på 1500 meter. Svenskan sprang i mål på tiden 4.06,82 och slutade femma i sitt heat. Meraf Bahta är vidare till semifinal två i OS på 1500 meter. 27-åringen slutade femma i sitt försöksheat. Snabbast under heaten var Dawit Seyaum, från Etiopien.

Madeleine Dirado visade att det går att besegra trefaldige guldmedaljören Katinka Hosszú. På 200 meter rygg stoppade amerikanskan Hosszú från att ta sitt fjärde OS-guld i Rio. 27-åriga Katinka Hosszú har tagit tre OS-guld så här långt i Rio. Inför finalen på 200 meter rygg var hon den stora favoriten och det såg länge bra ut. Halvvägs in i loppet ledde ungerskan med 57 hundradelar. I Rio har amerikanskan Madeleine Dirado sett sig besegrad två gånger om av Hosszú. på både 200m- och 400m individuell medley har ungerskan vunnit guld, samtidigt som amerikanskan tagit silver och brons. Nu fick hon sin revansch i finalen på 200 meter rygg, efter en rafflande upphämtning. Vid 100 meter ledde Hosszú med 57 hundradelar. Vid 150 meter hade hon fortfarande en komfortabel ledning och vid 25 meter kvar såg det ut som om ungerskan skulle plocka hem detta. Med en osannolik upphämtning lade Madeleine Dirado i en extra växel. Under sista 25 meter plockade hon meter för meter på Hosszú. När det väl avgjordes var det bara sex hundradelar som skiljde dem åt. Till amerikanskans fördel. Madeleine Dirado vann på tiden 2.05,99 och tog sin andra guldmedalj och fjärde medalj totalt i Rio. Katinka Hosszú vann trots allt silver och även hon tog sin totalt fjärde medalj under sommarens spel.

Det handlade om tre simmare i herrarnas sprintdistans 50m frisim. Vann gjorde Anthony Ervin USA med tiden 21.40, en hundradel före favoriten Florent Manaudou från Frankrike 21.41. Ytterligare åtta hundradelar bakom kom Nathan Adrian från USA

OS är över för Michel Tornéus. Längdhoppsstjärnan missade att nå kvalgränsen och föll i tårar efter uttåget. Michel Tornéus missade sitt första försök efter ett övertramp med minsta möjliga marginal. Tornéus andra hopp godkändes, men svenskens 7,65 var under kvalgränsen. Tornéus OS tog slut efter det tredje försöket. Det sista hoppet slutade på 7.63, två centimeter kortare än föregående hopp.